perjantai 22. helmikuuta 2013

Aina ei mee putkeen

Non nii eilinen meni niin etten kerennyt käymään pahemmin koneella ollenkaan, oli noita tilaustöitä sen verran yhdelle päivälle, koruja häihin, pigmentointia, kulmien laittoa, ripsiä ym... nyt tuli sopiva rako kirjuutella ennen seuraavaa menoa kohta. 
Eilen meni kiireessä syömisaikataulukin takamuksilleen, mutta eipä hätää otin yhden shaken enemmän ja ravinnon saanti päivälle oli turvattu ja söinhän kuitenkin sen normi aamupalan, shake, ruisleipää särpimillä, kahvia, maitoa ja puoli appelsiiniä ja lounas jäi väliin se meni tuplashaken voimalla, välipalaksi otin omenan, kahvin, shaken sekä muutaman pähkinän ja illalla kerkesin syömään salaatin ja ruokalusikallisella tacolevitettä terästetyn tomaattikeiton ja shaken otan aina puoli tuntia ennen ruokailua, illalla söin pari pientä hapankorppua ja omenan niin ja  vitamiinit kuuluu aina aamupalan yhteyteen siitä en ole tässä aiemmin maininnutkaan. Ilman shaken antamaa kylläsyys vaikutusta olisi kerennyt tulla nälkä päivän mittaan, mutta siitä en nyt kärsinyt, eikä nälkää ole ollut koko viikolla. Tämä vitamiinien ottaminen tuli mulle kuvioihin sen jälkeen kun olin tutustunut enemmän ihmisen fysiikkaan ja siihen mitä ikääntyminen tekee elimistölle sekä mikä on todellisuus sen suhteen kuinka paljon vitamiineistä loppujen lopuksi säilyy ruuan prosessoinnin jälkeen ja kuin paljon sitä vitamiinia loppujen lopuksi on esim. ulkomailta tuoduissa hedelmissä, sitä ennen luulin vakaasti niinkuin moni muukin, että oikein syömällä saamme tarvitsemamme vitamiinit ja näinhän se melkein onkin, mutta siinäpäs se tutkimusten mukaan täydellisesti syöviä ihmisiä ei sitten oikein löydykkään kuin suurennuslasin kanssa, nämäkin harvat oikein syövät ihmiset ovat ravintoalan vihkiytyneitä asiantuntijoita jotka osaavat koostaa ruokansa oikein.
Lisävitamiineja tarvitsevat  lähes kaikki vai mitä sanotte seuraavasta lausunnosta. 
Ravitsemustieteilijöiden mukaan monipuolisesta suomalaisesta ravinnosta on saatavissa suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita. On myös muistettava, että suositukset on tehty väestötasolle, terveille kohtuullisen aktiivisille ihmisille. Monet ihmiset tarvitsevat kuitenkin joitakin vitamiineja ja hivenaineita normaalia enemmän. Vitamiinien tarvetta lisäävät esimerkiksi raskaus ja imetys, ikääntyminen, allergioiden aiheuttamat ravintorajoitteet, keliakia, pitkäaikaissairaudet, toipilasaika, useat lääkkeet, tupakointi, yksipuolinen ravinto, runsas alkoholin käyttö jne. siis aika moni meistä kuuluu johonkin noista ja aika usein kuulee sanottavan, että ostin tätä ja tätä puolivalmistetta, einestä, pikaruokaa kun pitää saada nopeasti ruokaa, että kerkee kuskaamaan yhtä sinne ja toista tonne tai itse menossa milloin minnekkin ja töissä niin kiire, että söin nopeesti vaan jotain, siis oikeesti tätähän se on meistä suurimman osan kohdalla, kun tuota yllä olevaa litaniaa lukee niin huomaa kuuluvansa ainakin johonkin tuosta luetelluista tai kuuluin ennen, nykyään turvaudun juuri edellä mainituista syistä lisä vitamiineihin. No niin nyt  ajattelet, että minä ainakin syön hedelmiä ja saan niistä vitamiinit... just just niinhän meille on kerrottu, mutta jätetty kertomatta, että koska pohjolaan tulevat hedelmät poimitaan raakana ja ne kypsyvät matkalla niin niihinpä ei tulekkaan enään siinä vaiheessa vitamiineja, koska hedelmän vitamiinit syntyvät auringossa ja niissä pimeissä kuljetuslaatikoissa ei todellakaan paista kypsymisvaiheessa aurinko, joten meitä on huijattu sanotaan, että hedelmissä on paljon vitamiineja kyllä kyllä, mutta ne vitamiinipitoiset hedelmät onkin sitten ulkomailla. Tässä kun on tullut lueskeltua useamman eri tahon artikkeleita ihan senkin vuoksi, että saa monipuolisempaa näköalaa niin sen olen huomannut, että auringolla on ihmiselle valtavan suuri merkitys niin ravinnon kuin terveydenkin kannalta ja meillä kotosuomessakin säästyttäis monilta fyysisiltä sekä henkisiltä vaivoilta kun olis enemmän valoa vai mitä sanotte kaamosmasennuksesta jolla on myös ikäviä seurauksia. Niin ja tuli mieleen, että minkähän verran vitamiineja on talvella kasvihuoneissa kypsytetyissä kotimaisissa  vihanneksissa auringonvalosta niihin ei ainakaan vitamiineja tule. Nyt lopettelen tältä erää viikonloppuna tarkistus menetettyyn kilomäärään ja sentteihin, ainakin olo on kevyempi eli jotain tapahtuu ja odotan miten tämä näkyy ruokalaskussa, koska vähemmän tulee syötyä joten pitäishän se näkyä jossakin, mutta katsotaan ja laskeskellan ja vähän tuonnempana ainakin alkaa näkymään todelliset säästöt. Nyt lähden kauppaan ja katsotaan mitä viikonlopuksi löytyi jotain hyvää pitää olla ja shaken ansiosta voi olla itsellen armollinen eikä tarvitse niin ryppyotsaisesti suhtautua laihdutukseen se on tässä se hyväpuoli ja kuitenkin laihtuu. Huomisiin :)

Tässä päivän rautaisannokseni yhdessä pussissa, josta myöhemmin lisää.2 omegaa + monivitamiini + antioksidantti ( astaksantiini)


Tästä vaikka viikonlopuksi 


:: PARSA-LOHIKEITTO
:: MANSIKKAJÄÄTELÖ

Parsa ja lohi on hienostut makuyhdistelmä. Kun emäntä haluaa päästä helpolla, sitä kelpaa tarjota myös vieraille: maku ja ravintoarvo ovat huippuluokkaa,  ja annoksen ulkonäkö kuin gourmee-ravintolassa. Jätä silti tilaa myös mansikkajäätelölle, joka on NIIN hyvää!

Näitä tarvitset keittoon (2 hengelle)
:: 2 noin 100 gramman lohipalaa, suolaa ja valkopippuria
::
 4 dl  vettä
:: 1 kalaliemikuutio
:: 4 rkl Natural Balance Shake parsakeittojauhetta
:: Sitruunaa ja tilliä

Näitä tarvitset Shake-jäätelöön (2 hengelle)
:: 1 dl Natural Balance Shake mansikkaa
:: 4 dl pakastemansikoita
:: Vähän vaniljatangosta raastettua vaniljaa, ei pakollinen

Valmistus, keitto
::
Lisää kala öljytylle pannulle. Paista palan paksuudesta riippuen sopivalla lämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla.
:: Kiehauta vesi, ja lisää siihen kalaliemikuutio.
:: Lisää nesteeseen parasakeittojauhe, ja anna hautua miedolla lämmöllä.
:: Hienosäädä makua sitruunamehulla ja tillisilpulla.
:: Asettele paistetut lohipalat lautaselle ja kaada keittoliemi niiden ympärille.
:: Koristele sitruunalla ja tillillä.

Valmistus, Shake-jäätelö
::
Tähän reseptiin tarvitaan monitoimikone. Hyvä blenderikin saattaa toimia, mutta en ole itse kokeillut.
:: Kun alatte syödä keittoa, ota umpijäiset mansikat pakastimesta huoneen lämpöön. Näin ne ovat sulaneet sopivasti, kun aloitat jäätelön teon keiton jälkeen.
:: Laita monitoimikoneeseen S-terä, ja mittaa kulhoon kaikki ainekset.
:: Anna monitoimikoneen käydä, kunnes seoksesta tulee kuin soft-jäätelöä. Tämä tapahtuu vaiheittain: ensin seos on murumaista, mutta pehmittyy muutamassa minuutissa samettiseksi jäätelöksi, kun kone lämpenee, ja marjat sulavat asteen verran.
:: Vinkki 1! Jos tuntuu, että seos jää murumaiseksi, lisää maitoa tai muuta nestettä todella pienissä erissä, esim. n. 1 rkl kerrallaan. Jos taas tuntuu, että jäätelöstä tuli liian ohutta (jos mansikat ovat esim. sulaneet liikaa jo aloitusvaiheessa), lisää vähän shake-jauhetta.
:: Vinkki 2! Jäädytin jäätelömassaa silikonivuoissa noin puolisen tuntia, mutta yhtä hyvin jäätelön voi tarjota sellainaan ilman mitään hifistelyjä :)

Ekstrat
:: Kaloreita yhdessä keittoannoksessa on noin 300.
:: Lohi lisää annoksen kalorimäärää mutta sisältää niin paljon terveellistä rasvaa, ettei sitä ole syytä karttaa. Lue lisää kalan terveellisyydestä Wellness - Hyvän olon avaimet -kirjasta (ks. kainalojuttu vieressä).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti