Auringon UVB-säteet käynnistävät ihossa D3-vitamiinin muodostuksen. Tämä tarkoittaa, että sisätiloissa D-vitamiinia ei muodostu, vaikka olisi kuinka valoisaa. Vain auringon UVA-säteet nimittäin läpäisevät ikkunalasin, mutta ne eivät starttaa vitamiinisynteesiä.

Joten jos D-vitamiinia mielii saada ihan luomuna eikä purkista, niin on lähdettävä ulos. Ja juuri kun on opittu, että iho pitää aina suojata tujakalla suojakertoimella, toisaalta kuuluu toisenlaisia neuvoja. Tutkijat nimittäin sanovat, että kattava aurinkosuojaus ehkäisee D-vitamiin muodostuksen ihossa.

Ristiriitaisilta kuulostavista lausunnoista ei kannata hämmentyä. Sekin on nimittäin totta, että D-vitamiiniakut lautautuvat täpöille hyvin nopeasti. Jo vartti valossa keskellä kesäpäivää muutamia kertoja viikossa tuottaa tarpeeksi D:tä. Ja silloinkin riittää, että vain pieni ihoalue, kuten käsivarret tai sääret, saavat valoa. Kasvojen suojauksesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä kasvot altistuvat eniten auringolle, mutta tuottavat vain vähäisen osan D-vitamiinista.SELVIYTYMISOHJEET NEUVOJEN RISTITULESSA

  • Suojaudu edelleen auringolta aurinkovoiteella säännöllisesti ja perusteellisesti.

  • Ole satunnaisesti auringossa niin, että esimerkiksi käsivarsissa tai jaloissa ei ole suojakerrointa.

  • Useimmille näin käy olosuhteiden pakosta, mutta jos olet himosuojautuja, vilauta paljasta pintaa tietoisesti.

  • Numeroina tämä tarkoittaa 2 X viikossa keskipäivän tunteina noin 15 minuuttia kerrallaan - ei enempää eikä pidempään.