keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Terveellinen, mutta kuitenkin hyvä ruoka, vitamiinit ja diabetes.

No niin tänään se sitten tapahtui nukuin pommiin ei sen puoleen, että olis tarvinnut lähteä tänä aamuna minnekkään, mutta kun piti alkaa nousemaan aikaisemmin ja tässä sitä ollaan no kunhan kesä tulee niin on ihanaa lähteä aamulla ulos kaikessa rauhassa ilman aamuisia kiireitä töihin, joka ei suinkaan tarkoita sitä, että töitä ei tehtäis,työaika vaan on omassa hallussa joten voin aamut pyhittää hiljaiseen käynnistykseen ja valita miten työpäiväni järjestän. Kyllä odotan lämmittävää aurinkoa jo saapuvaksi ja tuohan se samalla nyt niin tapetilla olevan D-vitamiinin mukanaan jota talvella emme saa muutakuin purkista ja pienen lisän tuovat elintarvikkeet. 
Lainasin seuraavan tekstin Orion Pharman sivulta -- Maitovalmisteiden ja ravintorasvojen D-vitaminointia lisättiin Suomessa vuonna 2003. Luomu- ja tilamaitoa ei D-vitaminoida. Monivuotisen seurantatutkimuksen mukaan D-vitaminoinnin lisäys on parantanut suomalaisten D-vitamiinitasoja ja vähentänyt D-vitamiinipuutoksesta kärsivien määrää. Tavoiteltavan D-vitamiinitason saavuttaminen pelkän ravinnosta saatavan D-vitamiinin avulla on käytännössä kuitenkin hyvin haasteellista etenkin pimeään vuodenaikaan. 

Niinpä niin ja sitä pimeetä sitten riittääkin eilisessä lehdessä oli seuraavat lukemat talvipäiviä ollut 80 jona aikana aurinko paistanut 18 tuntia siis 1920 tunnista ollaan nautittu 18 tuntia auringosta. Itse olenkin varmistanut d-vitamiinin sekä muutaman muun tarpeellisen vitamiinin saannin ja erityisesti antioksidantin joka suojaa ja uudistaa meidän solutuotantoa eli koko ihmistä, sillä solustahan me muodostumme ja 40v iässä solutuotanto alkaa vähenemään sekä solut huononevat, tämä koskee myös ihon solutuotantoa, joten antioksidantit kannattaa muistaa, itse käytän astaksantiinia joka on 500 kertaa voimakkaampi kuin e-vitamiini. Tänään ajattelin syödä lounaaksi salaatin, jossa on rapeaa salaattia, purjoa, tomaattia, kurkkua, kuivattua paahdettua sipulia joka antaa ihanan maun ja rapeuden, tonnikalaa, valkosipulia ja cashev pähkinöitä muutama pilkottuna, maustan yleensä salaatin suolalla ja pippurilla sekä sitruunanmakuisella öljyllä suola siksi, että se irrottaa hyvin makuja,  feta sopii myös tähän mutta jätän sen tänään pois ja tietysti puolituntia ennen suklaa shake jonka minä teen aina veteen, moni tykkää tehdä sen maitoon ja erityisesti soijamaito on joidenkin kollegoiden suosikki. Nyt kun olen ottanut muutaman päivän ajan 3 shake annosta ja syönyt Wellness Soup keittoa niin olo on kaiken aikaa niin täysi siis ei turvonnut vaan sopiva, että ei vaan tee mieli mitään raskaita ruokia vaan mieluummin jotain kevyempää jeeee hieno tunne. Tänä aamuna paistoin kananmunan leivälle joka on ollut tapana aina silloin tällöin, mutta kyllä nyt tuli siitä niin täysi olo, että ainakin toistaiseksi jätän sen pois aamupalasta ei vaan jaksa enää samoja määriä kuin aikaisemmin, siksikin syön nyt pelkän salaatin lounaalla. Illaksi laitan parsakeiton omilla tuunauksilla ja mitä kaapista sattuu löytymään ainakin purjoa ja voisin paahtaa vähän ruisleipäkuutioita  eilen jäi broileria jonka laitan sekaan sekä säästin paistoliemen broilereista jotka tietysti paistoin uunissa sitten maistelen mitä se kaipaa esim. aurinkokuivattua tomaattia mausteita vai kaipaako mitään muuta. Kauan sitten kun meidän perheessä sairastuttiin diabetekseen opin terveellisestä ruuasta ja sen valmistustavoista paljon, joka on sittemmin livennyt, yritänkin nyt palauttaa takaisin nuo äärettömän hyvät opit kerron niistä teillekkin lukijani. Paistinpannu tuli meidän perheessä siinä vaiheessa tarpeettomaksi, joten ruuan valmistusta pannulla tulen vähentämään radikaalisti esim. lihat, kalat, kanat pystyy tekemään uunissa ei siihen paistinpannua tarvita ja sen tavan aion palauttaa, pähkinätkin voin paahtaa uunissa. Hyvä mikro puolustaa myös paikkaansa, tein aikoinaan paljon myös mikrossa ruokaa, minulla on kaikenlisäksi ruskistava ja grillaava mikro, mutta en ole kun kerran kokeillut grillausta ja onnistui kuin grillissä tehty, joten nyt nekin ominaisuudet tulee käyttöön. Mikron käytöstä opin paljon, kun aikoinaan myin mikro astioita. Huomenna taas uutta juttua, kirjoittelen mitä mieleen tulee aiheesta laihduttaminen ja kaikki siihen liittyvä, muista laihdutettaessa tarvitsee turvata vitamiinien ja muiden hivenaineiden saanti niistä voisin huomenna kertoa. Nyt otan shaken ja alan laittamaan salaattia, muuta en jaksaisikaan syödä. Mukavaa päivää ja auringon odotusta sinistä taivasta muuten pikkusen pilkottaa jeee....  

Tätä sitten huomenna..... :)



:: TUOREAPPELSIINISMUUTTI
:: KEITTO KREIKKALAISITTAINEN

Tomaattikeitto suorastaan huutaa tuunaamaan siitä kreikkalaista herkkusoppaa. Kun käytät pohjalla tomaattimurskaa, keitosta tulee ihanan sakeaa, ja sitä maustavat tomaattisattumat. Appelsiiniaika on sopivasti meneillään, joten aloitetaan ruuanlaitto tuoreen appelsiinin maustamalla smuutilla.

Näitä tarvitset Shakeen (2 hengelle)
:: 1 dl Natural Balance Shake vaniljaa
:: 2 appelsiinia
:: loraus vettä


Näitä tarvitset keittoon (2 hengelle):: 370 g yrttimaustettua tomaattimurskaa
:: 1 dl  vettä
:: 1 tl sokeria
:: 2 rkl Natural Balance Shake tomaatti-basilika -keittojauhetta
:: 1/2 valkosipulin kynsi
:: 100 g (tai maun mukaan) tavallista tai kevytfetaa
:: Koristeluun oreganoa, kapriksia

Valmistus, Shake:: Ennen kuin alat ruuanvalmistuspuuhiin, purista appelsiinimehu ja sekoita siihen Natural Balance Shake vanilja. Jatka mehua vähän vedellä, jos smuutti on liian paksua. Tietysti valmis appelsiinimehukin käy, mutta oikeasta appelsiinista tulee ihanan kreikkalainen tuoksu koko keittiöön - mausta nyt puhumattakaan!

Valmistus, keitto:: Sekoita tomaattimurska ja vesi kattilassa, kiehauta.
:: Kaada mukaan tomaattikeittojauhe ja 1 tl sokeria, ja sekoita tasaiseksi.
:: Purista mukaan valkosipulinkynsi, ja anna hautua hetki.
:: Annostele keitto lautasille, ja murenna sekaan fetajuusto.
:: Koristele yrteillä ja kapriksilla.
Ekstrat
:: Kaloreita yhdessä keittoannoksessa on noin 270, silloin kun käytät noin 50 grammaa tavallista fetaa / annos.
:: Tarjoile keitto kreikkalaistyylisen taskuleivän kanssa. Lämmitä leipä esim. paahtimessa ja lorauta päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä.
:: Jos olet jämähtänyt yrittihyllyllä basilikaan, kokeile vaihteeksi oreganoa. Se sopii ihanasti tomaattipohjaisiin ruokiin ja kreikkalaiseen keittiöön. Oregano vauhdittaa aineenvaihduntaa, joten se on myös keventäjän ihannemauste.


















Torju aurinkoryppyjä astaksantiinilla





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti